Το πρώτο βήμα είναι η εξέταση του δέρματος σου, η σωστή διάγνωση και η έναρξη της κατάλληλης θεραπείας

 

Τί είναι το δερματικό λέμφωμα;

Στο δερματικό λέμφωμα τα Τ-λεμφοκύτταρα ή τα Β-λεμφοκύτταρα αναπτύσσονται εκτός ελέγχου εντός του δέρματος. Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι λεμφώματος του δέρματος: το δερματικό λέμφωμα Τ κυττάρων (CTCL) ξεκινά στα Τ κύτταρα του δέρματος και το δερματικό λέμφωμα Β κυττάρων (CBCL) ξεκινά στα Β κύτταρα του δέρματος. Πολλοί τύποι δερματικού λεμφώματος ξεκινούν ως επίπεδες κόκκινες κηλίδες στο δέρμα, πολλές φορές με φαγούρα. Στα αρχικά στάδια μπορεί να μοιάζουν με άλλες κοινές καταστάσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση.

 

Διάγνωση και Θεραπεία Δερματικού λεμφώματος

Εκτός από την κλινική διάγνωση, αυτό που χρειάζεται είναι και η βιοψία, λαμβάνοντας ένα δείγμα του προσβεβλημένου δέρματος. Για μερικούς πολύ αργούς αναπτυσσόμενους τύπους λεμφώματος του δέρματος, η θεραπεία μπορεί να μην χρειάζεται να ξεκινήσει αμέσως. Οι τοπικές θεραπείες περιλαμβάνουν στεροειδείς κρέμες αλλά και τοπική χημειοθεραπευτική γέλη. Επίσης υπάρχουν και συστηματικές θεραπείες είτε σε μορφή χαπιού είτε ενέσιμες, χωρίς να χρειάζεται νοσοκομειακή υποστήριξη.

 

Πως προκαλείται ο καρκίνος του δέρματος;

H ισχυρή ηλιακή UV ακτινοβολία καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος και τροποποιεί το γενετικό τους υλικό. Το σύστημα αναδόμησης του δέρματος δεν μπορεί να εξαλείψει τις σοβαρές βλάβες των κυττάρων του και έτσι εμφανίζεται ο καρκίνος του δέρματος.

 

Πόσο επικίνδυνος είναι;

Υπάρχουν διαφορετικά είδη και υποκατηγορίες στο καρκίνο του δέρματος, από τα οποία το πιο επικίνδυνο είναι το κακόηθες μελάνωμα. Οι δερματικοί καρκίνοι, εκτός του μελανώματος, δεν είναι τόσο επικίνδυνοι, αλλά είναι 10 φορές πιο συχνοί από το κακόηθες μελάνωμα. Συνήθως, εμφανίζονται σε ηλιοεκτεθειμένες περιοχές του δέρματος, όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χέρια και στους άνδρες σε περιοχές της κεφαλής, που δεν καλύπτονται από μαλλιά.

Tip γιατρού: Έλεγξε το δέρμα σου για τυχόν αλλαγές! Η έγκαιρη διάγνωση εξασφαλίζει πολύ μεγάλη πιθανότητα θεραπείας των αργά εξελισσόμενων μη μελανωματικών δερματικών καρκίνων.

 

Τι είναι οι ακτινικές κερατώσεις;

Είναι πολύ συνήθεις προκαρκινικές βλάβες του δέρματος που έχει εκτεθεί στον ήλιο και μπορεί να εξελιχθούν. Η συχνότητα εμφάνισής τους σε ανοιχτόχρωμα άτομα ολοένα αυξάνεται ιδίως σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια. Εάν οι βλάβες είναι λίγες και σαφώς περιγεγραμμένες αντιμετωπίζονται μεμονωμένα, ενώ, όταν υπάρχει σημαντική φωτοκαταστροφή του δέρματος, τότε αντιμετωπίζεται συνολικά η ευρύτερη πάσχουσα περιοχή (θεραπεία πεδίου). Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι για την θεραπεία των ακτινικών κερατώσεων είναι: η κρυοθεραπεία, η απόξεση, το χημικό πίλινγκ, η εκτομή, η τοπική χημειοθεραπεία και η φωτοδυναμική θεραπεία.

Tip γιατρού: Η χαρτογράφηση βοηθάει σε όλες τις βλάβες που έχεις στο δέρμα σου και σε προβληματίζουν!

 

Να κάνω χαρτογράφηση ή δερματοσκόπηση;

Και οι δύο εξετάσεις δεν είναι ούτε επώδυνες ούτε επεμβατικές. Η δερματοσκόπηση είναι απαραίτητη και συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος και των άλλων τύπων καρκίνου, σε σύγκριση με το γυμνό μάτι. Η δερματοσκόπηση επίσης, χρησιμοποιείται στην προεγχειρητική αξιολόγηση των ορίων του όγκου, στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των τοπικών θεραπειών και στην παρακολούθηση μετά τη θεραπεία.

Η χαρτογράφηση γίνεται στο ιατρείο μας από το δερματολόγο χρησιμοποιώντας ειδικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σκανάρει όλο το σώμα και έχει τη δυνατότητα “μνήμης” και αποθήκευσης, έτσι ώστε να συγκρίνει κάθε επόμενη φορά για τυχόν αλλαγές στο δέρμα μας.

Tip γιατρού: Η προστασία από τον ήλιο είναι σημαντική για τους ενήλικες και ακόμη πιο σημαντική για τα παιδιά. Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης στον ήλιο συμβαίνει πριν από την ηλικία των 18 ετών. Ακόμα και μερικά ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία, αυξάνουν τον κίνδυνο μεταγενέστερου καρκίνου του δέρματος.

 

Υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος;

Ναι! Όσον αφορά το μελάνωμα, η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αφαίρεση. Για τους υπόλοιπους καρκίνους του δέρματος, μπορεί να εφαρμοστούν και άλλα είδη θεραπείας, εκτός της χειρουργικής επέμβασης, όπως η ακτινοθεραπεία, λέϊζερ, κρυοπηξία, φωτοδυναμική θεραπεία και χορήγηση ανοσοτροποιητών και κυτταροστατικών, και είναι εξατομικευμένη για κάθε περίπτωση. Αν η ιστολογική εξέταση το απαιτεί μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη χειρουργική εκτομή (ευτύτερη).