Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική!

 

Πώς εμφανίζεται στο δέρμα;

Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα.Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, των ονύχων και των γεννητικών οργάνων. Η αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι έχουν μια γενετική συνιστώσα. Η ψωρίαση εκτός από το δέρμα μπορεί να επηρεάσει και τις αρθρώσεις.

Tip γιατρού: Η ψωρίαση επιδεινώνεται από το άγχος, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα

 

Πως αντιμετωπίζεται η ψωρίαση;

Η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ανάλογα με τη βαρύτητα και την έκταση της. Σε ήπιες μορφές με τοπικά παράγωγα βιταμίνης D και κρέμες στεροειδών. Σε μέτριες και βαρύτερες μορφές ή όταν υπάρχει ψωρίαση σε ειδικές εντοπίσεις ή όταν επηρεάζεται πολύ η καθημερινότητα και η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς, αντιμετωπίζεται με κλασικά συστηματικά φάρμακα όπως η κυκλοσπορίνη και η μεθοτρεξάτη αλλά και με τα πιο σύγχρονα φάρμακα της Ψωρίασης που ονομάζονται βιολογικοί παράγοντες. Οι βιολογικοί παράγοντες προσφέρουν αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε μακροχρόνια χρήση.

 

Πότε θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα στο δέρμα;

Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται ακόμα και στην πρώτη ένεση τις πρώτες ημέρες της θεραπείας. Στόχος πλέον όλων των φαρμάκων της Ψωρίασης είναι η απόλυτη κάθαρση του δέρματος 90-100% και φυσικά η προστασία των αρθρώσεων. Οι βιολογικοί παράγοντες στοχεύουν ειδικά μόρια στο μονοπάτι της φλεγμονής και έτσι η θεραπεία είναι πιο στοχευμένη χωρίς κίνδυνο οργανοτοξικότητας. Απαραίτητη βέβαια είναι η παρακολούθηση των ασθενών τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά.