Δεν έχω τριχόπτωση αλλά βλέπω 1 ή περισσότερα σημεία χωρίς
καθόλου τρίχες. Τι μπορεί να είναι;

Όταν υπάρχουν κυκλικά σημεία χωρίς καθόλου τριχοθυλάκια, τότε μπορεί να είναι συμπτώματα γυροειδούς αλωπεκίας. Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα τριχοθυλάκια αναγνωρίζοντάς τα ως ξένα σώματα. Ανάλογα με την περίπτωση, παρατηρείται μικρότερη ή μεγαλύτερη αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής. Κάποιοι άνθρωποι χάνουν μόνο μερικές τούφες, ενώ κάποιοι άλλοι χάνουν όλα τα μαλλιά τους (ολική γυροειδής αλωπεκία). Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει και τα φρύδια και τις βλεφαρίδες, καθώς και την τριχοφυΐα σε όλο το σώμα (καθολική γυροειδής αλωπεκία).

 

Η τριχοσκόπηση βοηθάει στη διάγνωση!

Η μέθοδος της τριχοσκόπησης είναι ιδανική για να διαγνωσθούν οι παθήσεις που παρατηρούνται στο τριχωτό της κεφαλής. Με ένα χειροκίνητο δερματοσκόπιο σαν κάμερα, δερματοσκοπούνται οι τρίχες και εν συνεχεία οι εικόνες αναλύονται αυτόματα μέσω ενός σύγχρονου λογισμικού προγράμματος που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των τριχοθυλακίων. Επίσης, μας βοηθάει να συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Κάθε τριχοσκόπηση αποτελεί καταγραφή και μέτρηση: του αριθμού των τριχοθυλακίων που ήδη υπάρχουν, του αντίστοιχου αριθμού τριχών, του πάχους των τριχών και του αριθμού των μονών τριχοθυλακίων.

 

Υπάρχει Φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας;

Για την βελτίωση του πάχους της τρίχας και τη διέγερση της τριχοφυΐας, μπορεί να χορηγηθούν τοπικά ή από το στόμα φαρμακευτικές ουσίες, όπως η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη, η ντουταστερίδη, καθώς και κορτικοστεροειδή, αντιανδρογόνα, κ.α. Επίσης, για τη γυροειδή αλωπεκία έχουν εγκριθεί οι Jaκ αναστολείς, οι οποίοι δίνονται με τη μορφή χαπιών και τα αποτελέσματα τους είναι θεαματικά ακόμα και στις περιπτώσεις ολικής και καθολικής γυροειδούς αλωπεκίας.